OM OSS

Sveriges Filmförbund anordnar Minutfilmsfestival!

Tre städer, tre datum, hundratals filmer! Äntligen festival! Äntligen minutfilm!

Minutfilmsfestivalen kan tros vara ny ny, men dess ursprung är en Minutcup som förbundet anordnade redan på 80-talet. Historien är som följer.

För mer än 30 år sedan fördes tanken fram om en tävling med den här längden på kortfilmer.
Förbundet hette då Sveriges Film oh Videoförbund med fokus för icke-professionella filmare.
Björn Andreasson, som då var ordförande letade efter något för att göra förbundets årsstämmor mer attraktiva och därmed få större medlemsengagemang under mötena.

Skulle en tävling med filmer som inte skulle ta för mycket tid att producera vara en idé?
1985 var i den tid då våra medlemmar gjorde ( 8 mm och 16 mm ) – inte video . Så längden var också av ekonomisk betydelse. 60 sekunder är både tillräckligt med tid för att berätta en historia, och inte för lång tid för att göra filmen för dyr.

En inbjudan publicerades i början av juni med de två reglerna: a) högst 60 sekunder , b) inte en reklam för ett befintligt varumärke. Vi fick 30 bidrag till mötet fyra månader senare, en stor framgång och en uppskattande publik. Erland Nordenskiöld, en kollega i styrelsen och tennisspelare, presenterade idén att göra tävlingen i Cup form. Precis som en elimineringsturnering i tennis. Så föddes SM i Minutfilm.

Fem år senare, dvs 1990, var förbundet värd för den internationella UNICA festivalen i Sverige. Då introducerades förstås tävlingen i en internationell version ”World Minute Movie Cup” och vi hade bidrag med från länder över hela världen. Sedan dess är UNICA WMMC en ständig och mycket uppskattad del av alla UNICAs filmfestival.

År 1991 besökte Zeljko Balog UNICA festivalen i Italien, och han blev så intresserad av tanken att han startade den kroatiska ”One-Minute Film Competition” i hemstaden Pozega. Tävlingen blev internationell redan efter det första året.

Nu har Sveriges Filmförbund startat Minutfilmsfestivalen för att göra den i tre städer ute i landet i ett cupformat. November 2021 startar vi med Karlstad, Norrköping och Helsingborg.

Upphovsrätt © 2023 Minutfilmsfestivalen | Audioman av Catch Themes